Paragrafen

Bedrijfsvoering

In 2024 zijn op het gebied van communicatie belangrijke stappen gezet in de doorontwikkeling van  strategische, bestuurlijke en doelgroepgerichte communicatie. Dat jaar stond in het teken van het versterken van de interne communicatiekracht, het vergroten van de betrokkenheid van inwoners en het verbeteren van de afstemming tussen bestuur, organisatie en samenleving.

De communicatie-inzet is afgestemd op de strategische visie, het coalitieakkoord, de omgevingsvisie en de Zomernota. Aan de hand van deze centrale kaders is actief bijgedragen aan de realisatie van beleidsdoelen en het versterken van de verbinding tussen onze organisatie en onze samenleving.

Doorontwikkeling communicatie
Op basis van vijf strategische pijlers is invulling gegeven aan de doorontwikkeling van communicatie.

1. Versterking van interne communicatieadvisering.
Door nauwere samenwerking met beleidsadviseurs sluiten communicatieadviezen beter aan op projecten en programma’s. Denk hierbij aan de versnellingsagenda wonen, armoedebeleid en project- en procesmatig werken. De integratie van communicatie in de vroege fases van beleid en uitvoering heeft bijgedragen aan een effectievere en heldere informatievoorziening.

2. Bestuurlijke communicatie verstevigd.
De ondersteuning van bestuurlijke communicatie is verder ontwikkeld. Dit doen we vanuit het coalitieakkoord en de drie centrale thema’s uit de Zomernota. Een voorbeeld hiervan is dat communicatieadviseurs regelmatig aansluiten bij de portefeuillehoudersoverleggen van de bestuurders, om zo vroegtijdig mee te denken en te adviseren.
  
3. Inzet op heldere P&C-communicatie.
De communicatie rondom de Planning- en Controlcyclus is verbeterd, met extra aandacht voor toegankelijke en begrijpelijke informatie over de begroting en jaarrekening.    

4. Doelgroepgerichte en herkenbare communicatie.
Mede op basis van belevingsonderzoeken is de communicatie steeds beter afgestemd op de wensen en behoeften van inwoners en belanghebbenden. We zoeken continue naar een goede balans tussen online en offline communicatie, zodat informatie breed toegankelijk is. Concrete acties die hieraan bijdragen zijn onder andere: het herschrijven van de brieven aan onze inwoners op basis van de training Begrijpelijk schrijven en Heldere voorstellen en de doorontwikkeling gemeentemagazine in samenwerking met Synthese. 

5. Interne communicatiebewustwording.
Vorig jaar is ingezet op organisatiebrede communicatiebewustwording. De positionering van de vakgroep communicatie binnen de organisatie is verstevigd. Dit aan de hand van trainingen en gerichte interne communicatieondersteuning. Maar ook door de presentatie van onze communicatie-ambities voor 2025 bij het MT en teamleiders

Belangrijke ontwikkelingen in 2024
• Resultaten uit belevingsonderzoek communicatie
Het belevingsonderzoek onder inwoners gaf waardevolle inzichten in hoe onze communicatie wordt ervaren en waar verbeteringen nodig zijn. Deze inzichten zijn ingezet bij het aanscherpen van onze communicatiestrategie.
• Digitale toegankelijkheid en online doorontwikkeling
In 2024 hebben we verdere stappen gezet in het verbeteren van onze digitale communicatie, met een focus op een gebruiksvriendelijkere en beter toegankelijke website. Dit draagt bij aan een transparante en toegankelijke dienstverlening richting onze samenleving.
• Samenwerking met de samenleving versterkt
Door een goede samenwerking met dorpsraden als informatieplatform, maatschappelijke organisaties en lokale media hebben we de verbinding met inwoners verder versterkt. Dit heeft geleid tot effectievere en meer interactieve communicatie met onze inwoners.

Met deze ontwikkelingen is vanuit communicatie een solide basis gelegd voor de komende jaren. De ingezette koers zorgt ervoor dat communicatie structureel bijdraagt aan een open, betrokken en toegankelijke gemeente.

Deze pagina is gebouwd op 06/23/2025 15:27:01 met de export van 06/23/2025 15:17:14