1.1 Bestuurlijke hoofdlijn
Besturen doen we samen én koersvast! Met trots en vastberadenheid hebben we in 2024 de ingezette lijn van de Zomernota 2023-2026 voortgezet. Aan de hand van de thema’s Sociale Basis, Vitaal Buitengebied en Passend Wonen hebben we verder invulling gegeven aan onze lange termijn ambities. Dit met het oog op de huidige én toekomstige behoeften van onze samenleving, zodat we samen verder kunnen bouwen aan een ‘Mooi leven in Leudal’ voor onze inwoners, ondernemers, verenigingen en bezoekers.
Sociale basis
Wij vinden het belangrijk dat alle inwoners van Leudal zich thuis voelen en kunnen meedoen op een manier die bij hen past. Daarom hebben we in 2024 ingezet op het versterken van de eigen kracht van inwoners en hun sociale omgeving, een goede samenwerking tussen hulpverleners en organisaties voor lichte ondersteuning en het behoud van lokale maatwerkvoorzieningen en specialistische zorg. Maar sociale basis gaat verder dan zorg. Het is het fundament van de samenleving om te zorgen voor fysieke en mentale gezondheid en daarmee ook voor gelijke kansen.
We hebben ingezet op het taalniveau van kinderen om onderwijsachterstanden te verkleinen, met een belangrijke rol voor; voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Ook het minima- en armoedebeleid heeft vorig jaar gepaste aandacht gekregen, onder andere op het gebied van vroegsignalering, het project Kansrijke Start, maar ook door samenwerking met de Stichting Urgente Noden.
Cultuureducatie en bewegingsonderwijs op scholen hebben leerlingen in aanraking gebracht met sport, kunst en cultuur, met extra ondersteuning voor kinderen met een beweegachterstand. De onderwijshuisvesting is verbeterd door samenwerking met schoolbesturen, inclusief duurzame en groene schoolpleinen. Het Integraal Huisvestingsplan biedt een langetermijnstrategie voor investeringen in onderwijshuisvesting. OBS Buggenum is heropend en uitbreidingen bij De Brink en de Widdonckschool zijn gerealiseerd. De gemeenteraad heeft besloten tot nieuwbouw voor St. Ursula op een unilocatie in Horn.
Samen met initiatiefnemers werken we aan toekomstbestendige voorzieningen. In Neeritter werden plannen voor een ontmoetingsplek stap-voor-stap geconcretiseerd en er is een voorbereidingskrediet toegekend voor een multifunctionele accommodatie in Heibloem. Hiermee stimuleren we vitale ontmoetingsplekken en samenwerking in dorpen.
Ontmoeting en samenwerking zijn tevens centrale uitgangspunten in de ontwikkeling van de Zorgboulevard. Samen met deelnemende zorg- en maatschappelijke organisaties hebben we verder vorm gegeven aan de visie voor de Zorgboulevard.
Vitaal buitengebied
Het buitengebied van Leudal is van grote waarde voor natuur, landbouw, recreatie en leefbaarheid. Met de ontwerp Omgevingsvisie en het strategisch ontwikkelprogramma PIO Weerterland geven we richting aan onze ontwikkelkansen. We stimuleren biodiversiteit met natuurbeheer en nieuwe aanplant. Door de verduurzaming van bedrijventerreinen verbeteren we het vestigingsklimaat. Zo versterken we de balans tussen economische ontwikkeling, beleving, natuur en omgevingskwaliteit.
Vitaliteit kan niet zonder veiligheid. Samen met inwoners, ondernemers en ketenpartners hebben we verder invulling gegeven aan het Integraal Veiligheidsbeleidsplan. De focus lag op georganiseerde ondermijnende criminaliteit, jeugd en veiligheid, een veilige leef- en woonomgeving cybercrime.
Passend wonen
In 2024 is er gepaste aandacht geweest voor de Versnellingsagenda Wonen 2023-2025. Met het Herstructureringsfonds Woningbouw stimuleren we woningbouwprojecten en verruimen we particuliere nieuw- en verbouwmogelijkheden. Hiermee zet Leudal in op een actieve aanpak voor een toekomstbestendig en betaalbaar woningaanbod, ook voor starters. Mede aan de hand van woning- en woonkavelsplitsingen houden we onze dorpen nu en in de toekomst leefbaar met voldoende én passende woningen.
Binnen onze strategie voor de energietransitie en duurzaamheid hanteren we een brede aanpak die economische, sociale, en milieufactoren integreert. Zo integreren we onze duurzaamheidsinspanningen met de versnellingsagenda wonen, het accommodatiebeleid en het uitvoeringsplan mobiliteit.
Tastbare resultaten
We hebben oog voor ontwikkelingen en behoeften in onze samenleving. Dit is nodig om onze dienstverlening aan inwoners en bedrijven te blijven verbeteren en aangehaakt te blijven op het gebied van technologie en wetgeving. We hebben geïnvesteerd in ons informatiemanagement en de technische en organisatorische maatregelen rond privacy en informatiebeveiliging zijn geborgd. Zo hebben we verder gebouwd aan een toekomstbestendige en toegankelijke digitale gemeente.
Tekenend voor 2024 was de toekenning van de Regio Deal aan Midden-Limburg. Deze bijdrage vanuit het Rijk maakt het mogelijk dat we in regioverband écht de schouders kunnen zetten onder de grote opgaven die voorliggen en een impuls geven aan juist die kenmerken die onze regio zo uniek en krachtig maken.
2024 gaat ook de boeken in als het jaar dat Schutterij St. Nicolaas uit Heythuysen het OLS naar Leudal heeft gehaald. Een prachtige Limburgse traditie waar wij als schuttersgemeente graag onze medewerking en ondersteuning aan hebben toegekend.
Bestuurlijke vernieuwing
Aan de hand van drie pijlers hebben we bestuurlijke vernieuwing verder gebracht. Zo hebben we de positie van jongeren verbeterd door verder invulling te geven aan de jongerenraad en we hebben voorbereidingen getroffen om de allereerste kinderburgemeester van Leudal aan te trekken. We hebben tevens stappen gezet om meer inzicht te krijgen in participatie onder meer via de intaketafel. Ook is er voorbereidend werk gedaan voor de Wet Versterking Participatie op decentraal niveau die per 1 januari 2025 in werking is getreden.
Terugkijkend op 2024 kunnen we stellen dat we voortvarend hebben bijgedragen aan onze belangrijkste ambitie: het zijn én blijven van een vitale plattelandsgemeente waar we onze identiteit aan ontlenen. Door samen te werken met inwoners, ondernemers en organisaties geven we vorm aan de toekomst van Leudal.